Periferalne arterijske okluzivne bolesti

Kada krv prestane da teče

Prvo vam je otežano kretanje; na kraju vam moraju amputirati nogu – čak vam i život može biti u opasnosti. Gotovo 5 procenata svih muškaraca i žena starosti između 44 i 74 godina pate od perifernih okluzivnih vaskularnih bolesti – mnogi od njih toga nisu ni svesni: to je strašno stanje stvari, jer samo rano otkrivanje može sprečiti ovakav dramatičan razvoj bolesti.

Potcenjivanje i previd

Sa godinama dolaze sve vrste bolova i bolesti. To je savršeno normalno, to je nešto sa čim živite kako starite. Ovakvo razmišljanje je često krivac kada pacijenti umanjuju – ili prosto ignorišu – prve simptome perifernih okluzivnih vaskularnih bolesti (POVD).

Bolest posmatrača izloga

Ipak prvi primetni znakovi bolesti su veoma neprijatni. Vaše noge, listovi i zadnjica počinju da bole. Kasnije, dugo hodanje postaje agonija. Pacijenti moraju dugo stajati nepomično, pretvarajući se da razgledaju izloge. Zbog toga ta bolest nosi ovakav naziv u Nemačkoj.

Kontrahovani krvni sudovi – nedovoljan dotok krvi

Uzrok je loša cirkulacija, što je rezultat očvršćavanja arterija. Kod periferalnih okluzivnih vaskularnih bolesti, optimalna cirkulacija krvi se sprečava sužavanjem ili blokiranje arterija ekstremiteta, naročito nogu. Bol počinje u tako loše snabdevenim „perifernim“ (medicinski termin koji znači van trupa) delovima tela. Tipični faktori rizika POVD uključuju pušenje, visok krvni pritisak, visok nivo masti u krvi i dijabetes.

Pretnja amputacije noge

U kasnijim fazama, čirevi se razvijaju na tkivu koje nije dovoljno hranjeno krvlju, koje čak može i odumreti. Mnogim pacijentima je amputirana noga. Samo u Nemačkoj periferne okluzivne vaskularne bolesti dovode do procenjenih 35 000 amputacija godišnje. Mnoge od njih su se mogle izbeći ranih otkrivanjem bolesti.

Tačnije, mnoge druge stvari se mogu sprečiti jer je POVD znak vaskularnih problema u drugim delovima tela. I zaista, POVD pacijenti umiru deset godina ranije od zdravih ljudi, često usled srčanog udara.

Jedna trećina pacijenata odlazi kod lekara

Ono što je naročito problematično je da bolest može doći do kranje faze bez ikakvih vidljivih simptoma. To je razlog što je u velikoj meri bez dijagnoze. U izdanju nemačkog časopisa za lekare German Arztezeitung iz oktobra 2007., stručnjak je citiran: „Poznajemo samo trećinu pacijenata koji imaju POVD, pa bolnice i lekari vide samo vrh ledenog brega.“ Unpređene procedura dijagnosticiranja lekara bi prema tome bile poželjne, što je naročito naglasak značajno pošto studije pokazuju da pacijenti koji ne osećaju bol imaju jednak stepen smrtnosti kao oni sa simptomima.

Moguća rana dijagnoza

Dobra vest je da iako nema simptoma, GP može pouzdano dijagnosticirati POVD izvođenjem takozvanih AAI (indeks članak ruka) merenja. Ono otkriva začepljenje nožnih arterija pre nego što se pojave simptomi.

Lekovi mogu pomoći

Ukoliko je bolest već odmakla, mogu pomoći posebni lekovi. Bayer Pharmaceuticals nudi takav lek u nekim evropskim državama. Unosi se intravenozno, unapređuje mikrocirkulaciju sudova koji su oštećeni oboljenjem. Istovremeno, trebalo bi da ublažuje bol koji se povezuje sa poremećajem cirkulacije i da pomogne u lečenju čireva. To može dovesti do značajnog unapređenja kvaliteta života bolesnika.

Savet pacijentima

Svako različito reaguje na lekove. Prema tome, nemoguće je odrediti koji lek vama najviše odgovara. Konsultujte svog lekara ili apotekara.

 Arterijske okuzalne bolesti
 

Preporuči

FacebookGoogle BookmarksGoogle BuzzLinkedinMySpaceTwitter

Publikacije